Driven by Nuffnang

2010-02-26

How to find the perfect shoes

Posted by Fira Tirona at 9:52 PM
Reactions: 
Ok, sebelum i cerita pasal the 9 hows to find the perfect shoes. let me cerita sikit about what happened to me semalam. and yes, cerita ni ada kena-mengena dengan kasut. I was at one-utama semalam. Objective utama is to get my one-card changed to to one card-card+. Lepas dah tukar card tu, i decided to just jalan-jalan and check out some new stuff. Err...ok...check out new shoes.Haha. Mula-mula ingat nak masuk kedai Charles and Keith tapi tak jadi. So i pun jalan-jalan la towards Aldo sebab ada signboard shouting "SALE".Heheh. Tapi kan, tak masuk pun sebabkan i i saw another signboard shouting "BARGAIN CORNER.DISCOUNT UP to 70% on selected ALDO shoes.One-card holders get 10% more". Tu diaaaaaa.....Menarik bukan? .

So i masuk la kedai bargain corner tu...Byk gak la kasut on bargains. I didnt mind so much kalau kasut tu dah out of season. JANJI, kasut tu menarik and it suits my feet. Konon-konon dalam hati tak nak la beli kan sebab budget dah disediakan sebab nak beli cute things kat OLDBLOSSOMBOX STORE. So setelah membelek dan men-try kasut-kasut kat sana.I finally settled for a red high-heeled shoe. Price? RM65 after 70%+10% discount! What a steal!. Tercapai gak impian nak beli kasut color merah. Orang cakap, bila mencari memang takkan jumpa. Bila tak mencari, confirm ada punya depan mata.So yeah, itula ceritanya pasal cik fira dengan kasut. Ni pun cik fira dapat berita yang kawan dia ada buat shoe clearance sale. Dah la kasut kat kedai kawan cik fira tu lawa-lawa pls!. *sabar fira sabar*.

OK!
Kembali pada tajuk entry pada malam ni.

HOW TO FIND THE PERFECT SHOES?
*adopted from wikihow.com*

1. Go into the first shoe shop you see and look around. Look for a pair of shoes that you think looks nice.-------------> ini adalah betul, sebab bila cik fira masuk shoe shop and skali pusing nampak takde satu pun yang nampak nice and menarik..then i'll just politely say "Thanks" to the salesperson and then walk out from the kedai :)


2. See how high they are. Consider if you can walk in heels, how comfy they will be, etc.-------> ni pun betul, kalau kasut tu cantek macam mana pun, and kalau kasut tu nampak macam kasut yang Victoria Beckham pakai, jangan la beli la dik oii, nescaya kasut tu akan tersimpan dalam store jer sebab bila pakai kasut tu confirm kaki akan sakit. Trust me. It happened to me byk kali. :P. Penah sampai berkaki-ayam kat shopping mall.HAhah

3. Look at the price, and think about how much you are willing to spend.--------> yes darlings, kena la ikut budget kita yer...tu pasal la cik fira suka cari the best deals for shoes.jadi la pembeli yang bijak, tunggu la bila ada SALE! alah membeli, menang memakai :)

4. If they have passed all of those points, try them on. Walk around in them.------> try la jalan-jalan dalam shoe store tu. lama pun takpe. Shoes must be COMFORTABLE at ALL times especially if u walk a lot.

5. Make sure they fit perfectly. If they rub even a tiny bit, put them back and keep looking. If they are hard to walk in, keep looking.------------------------> kalau rasa your pretty little toes tersepit and rasa macam kasut tu boleh "mengigit". Jangan la beli gak. Sebab akan terjadi juga scene seperti dalam point number 2

6. If they have passed all of these points, look in a mirror and see how they look. Walk and see if you can walk normally and easily in them.-----------> kalau depan mirror, u all rasa macam beyonce takpun lady gaga lepas pakai high heels tu and kalau u all rasa macam johnny depp atau brad pitt lepas try loafers/sneakers tak pun kasut kerja, then fine. but then again. jalan-jalan again to confirm the selesa-ness (ahahahah).

7. Look at the colour. If they are white, will they get scuffed and dirty easily? What are they made out of and will they be easy to clean?-------------> ok, putih memang cun. Akan rasa macam rapper yang cool bila memakai. Personally i love white shoes. Its a great color especially if you to want look on the edge and look fresh. If u beli leather shoes in white, kenalah jaga dengan rapi and if the shoes are made from canvas, then takdehal la. senang jer nak cuci. kalau nk putih lagi gila-gila, tenyeh la dengan kapur kasut.HAhaha.Takdela, tipu la.Macam kasut sekolah la pulak kan.

8. Think about how you'll look in an important situation in front of a cute guy/girl.
----------> betul betul betul (betul la gak kan). Takkan la nk pakai kasut pelik-pelik depan your date kan? Basically, pakai la kasut yang sesuai at the appropriate time and place.Contohnya, takkan la nk pakai high heels bila tgk concert kat stadium? Tak sesuai dik oii, seksi tu memangla. tapi kalau dah berdiri berjam2 kat stadium tu and kalau la concert tu kat ala padang yang coincidentally hari tu hujan and berlecak. Kan dah rosak kasut tu. Tapi kalau nak gak ada DIVA status tu..Go ahead. No one is stopping you. And kalau pegi fine dining, takkan la nak pakai selipar kan (dituju khas pada kaum adam)? Hihihih. :P.


And finally.....


9. If they pass all these 9 criterias, buy them and take pride in wearing your perfect shoes!-------------------------------> oh yes bebeh! Feel the "power" the shoe brings you. Seriously, wearing that perfect shoes will certainly make u feel different about yourselfs.

GOOD LUCK !


with shoes, we travel the world




1 comments:

Pwincess Farina on March 2, 2010 at 9:08 AM said...

Babe...you bought a red shoe??? nak tengokkkkkk! i love redddd! huuu~ [seb baek aku dah ade kasut merah kalau x juling gak la bijik mata bace post kau! hehe]

Related Posts with Thumbnails
 

Ramblings and Thoughts of An Urban Yuppie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare