Driven by Nuffnang

2010-06-06

Rasa macam seorang mak

Posted by Fira Tirona at 10:29 PM
Reactions: 
Aduhai, dah lama tak blog. Cik Fira 2-3 hari ni sibuk sikit. Bukan sibuk menaip thesis atau mencari jurnal2 online. Tapi sibuk babysit anak-anak sepupu i.Sebab asal duduk kat depan laptop nak start type "Table 1 exhibits..."....datang 2 budak comel sambil berkata "Ninang! nak makan/nak susu!....(ninang= godmother dalam bahasa tagalog)...yer..budak-budak comel ni berdarah melayu-filipina. bapak melayu, mak filipina. cantek gebu je anak2 buah saya ni. (cik fira pun ada darah kacukan sikit. melayu-india-filipina) tapi tak la molek macam budak2 ni...haih..

Nak buat rutin harian pun tersekat. Malam pun tido tak lena.yela, asal nk terlelap je, terdengar budak2 ni merengek. Sama ada Si kakak (4 tahun) kejutkan saya sebab nak pegi toilet tak pun si adiknya (1 tahun lebih) mintak susu or tido sebelah dia. Kalau time makan, dua2 pun nak makan macam orang dah besar. nak ada pinggan, sudu, garfu and cawan sendiri. Nasib baik dah standby perkakas sebegitu yang dibeli kat ikea yang berwarna-warni tu.lps tu, asal aku pakai cantik2 je..cepat2 si adik peluk kakikku sebab nak ikut. Si kakak tak port sgt la sebab channel ceria lagi memikat hati.Haih, nasib baik la comel, kalau tak..tak kuasa aku nak layan..ahahahahh.


Si kakak rambut macam kartun Dora



Si adik pipi bulat putih gebu

Kalau bawak pegi jalan-jalan kat one-utama. suka sgt diorang.yela, confirm dapat habuan. mak saya ni murah hati. Asal nampak baju kasut comel je, confirm akan beli. budak-budak ni suka la kan. kalau bawak pegi supermarket, cokelat, susu strawberry dutch lady pun dapat. takpe, susu bagus untuk kesihatan, eceh. kalau bawak pegi makan, confirm McD, kalau nak esklusif lagi, mak saya akan bawak diorang ni pegi swenson's. My dad pun suka la kan, drive kereta bawak diorang jalan sini-sana.amboi2. over betul. To mama and papaku: kalau dapat cucu sebenar sila la buat benda2 yang sama kepada anak2 saya yer..thanks...hahaha

Petang semalam mama budak2 ni dah amik. Harini sunyi plak rumah. Kalau tak...time2 macam ni. cik fira pun dah tidokan diorang..cik fira pun tido la sekali la kan.maklum la penat jaga budak. Betul la cakap orang, penat jaga budak. Penat2 pun still best sebab diorang ni comel and lucu. Tak caya, test powetr sket.Memang tabik spring la pada orang yang dah beranak lagi2 pada yang tengah buat masters and Phd pada masa yang sama. Fuhh!. Respek!. So pendek kata, kenang2 la jasa mak kita dan jgn la derhaka. Dah tentu seorang mak boleh jaga anak yang ramai macam satu pasukan bola tapi tak semestinya anak yang ramai macam pasukan boleh tu boleh jaga mak diorang sendiri.

4 comments:

cik panadol on June 6, 2010 at 11:20 PM said...

cute nye anak2 buah awk!!!
meh nk cubit cikit pipi sorang2 tu...

fira tirona said...

cik panadol: ahaha.comel kan? saya cubit pipi diorang most of the time when they are at my house.ehehe

Snowwhite Zone on June 7, 2010 at 9:13 PM said...

si kaka tu comey la... pp gebu..

salam kenal ye.. jom xchange link....

fira tirona said...

hye snowhite..ok..jom xchange link :)

Related Posts with Thumbnails
 

Ramblings and Thoughts of An Urban Yuppie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare